Nyheder

Markvandring og bedriftsbesøg i Skørping

Torsdag stod i økologiens tegn, da Hornsyld Købmandsgaard inviterede til økologisk markvandring og bedriftsbesøg hos Ulvedal Økologisk Landbrug & Farmer Service i Skørping. Her deltog 34 økologiske landmænd i arrangementet.

Dagen startede grå og våd, men regnen stoppede lige netop som programmet bød på rundtur i marken på den økologiske planteavlsbedrift, der dyrker økologisk korn, bælgfrugter samt kløver og græsfrø på i alt 180 hektar.

Ulvedal Landbrug har særlig stor fokus på efterafgrøder og jordens sundhed. De tilstræber at have plantedække på marken året rundt, hvilket blot er en af grundene til, at Hornsyld Købmandsgaard inviterede til markvandring og bedriftsbesøg hos Ulvedal landbrug.

- Vi er fascineret af det engagement og den stolthed, der præger driften af gården. Netop derfor har vi inviteret på bedriftsbesøg i dag, hvor vi håber, at andre økologiske landmænd kan finde inspiration og måske nye løsninger på eventuelle udfordringer fra eget landbrug ved at netværke her i dag, siger Anton Storgaard, produktkonsulent for økologi ved Hornsyld Købmandsgaard, som er arrangør af besøget hos Ulvedal Landbrug.

Ulvedal Landbrug er blevet drevet med konventionelle afgrøder indtil 2016, hvor bedriften blev omlagt til økologi – og det har de ikke på noget tidspunkt fortrudt.

- Da afsætningen af økologiske fødevarer voksede, sprang vi med på den økologiske bølge. Vi går meget op i jordens sundhed, biodiversitet og bæredygtighed og sigter altid efter at udvikle og optimere, så vi kan blive endnu bedre. ”Plejer” har det ikke så godt her hos Ulvedal Landbrug, siger Christian Hjort, som har drevet Ulvedal Landbrug siden 1989.

Christian Hjort viste stolt bedriften frem, hvor han blandt andet delte ud af sine erfaringer med de andre deltagende landmænd. På markvandringen blev fire økologiske havresorter fra Hornsyld Købmandsgaard vist frem i stor skala. Her fortalte Kenneth Weber Søbye, produktchef for planteavl ved Hornsyld Købmandsgaard, om havresorterne og supplerede med en præsentation af Hornsyld Købmandsgaard økologiske vintersædssortiment, samt en orientering om den kommende høst og markedssituationen for økologiske afgrøder.

Dagen bød på nysgerrige og spørgelystne deltagere, som lagde op til gode debatter og idéudveksling landmænd imellem.

- Det har selvfølgelig været en dag med inspiration til, hvordan vi kan arbejde på at mindske klimaaftrykket pr. kg. korn som økologiske landmænd. Spørgsmålet er jo, hvordan økologisk landbrug ser ud om fem år. Om vi bliver gode til at sikre høje udbytter, så vores korn har et lille klimaaftryk eller om der kan bruges en meget lille mængde kemi for at holde ukrudtsmængden nede i marken, siger Erik Staun, som deltog i dagens arrangement og selv driver 300 hektar økologisk landbrug.

Ulvedal Landbrug bestræber sig på at have plantedække på jorden hele året og har max  en uge om året, hvor jorden er uden plantedække. Det gør de netop med miljøet i tankerne.

- Vi kan helt klart se forskel i jordstrukturen. Jorden er meget nemmere at arbejde med og den klasker ikke sammen, som den har haft tendens til at gøre tidligere. Vi går højt op i at gøre så meget for miljøet som muligt og indtænker altid balancen i jorden i vores daglige drift, siger Christian Hjort.

Også Hornsyld Købmandsgaard synes, at man bør arbejde mere i at få organisk materiale i jorden.

- Det gør simpelthen, at jorden bliver bedre til at holde på vandet, så man er rustet bedre til klimaændringerne, i form af mere tørre dyrkningssæsoner, siger Anton Storgaard.

Udover den økologiske planteproduktion, så har Ulvedal Landbrug en stor passion for de gamle, ikoniske knækstyrede Massey Ferguson traktorer, som de bruger i den daglige drift. Rundvisningen i maskinhuset gav mange af deltagerne julelys i øjnene.

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11