Nyheder

Hornsyld Købmandsgaard: Vi er kommet til Sjælland for at blive!

Godt 80 landmænd mødtes i lokalerne hos VKST Landbrugsrådgivning i Sorø i denne uge, da Hornsyld Købmandsgaard inviterede til kundearrangement. Dagens tema var primært at lære mere om, hvem det jyske grovvareselskab er og hvorfor de ønsker at positionere sig stærkere på Sjælland og Sydhavsøerne.

Selvom Hornsyld Købmandsgaard oprindeligt startede som en lille købmandsforretning i Østjylland, er virksomheden gennem årene vokset til at blive en af de største privatejet grovvareselskaber i Danmark.

Særligt med opkøbet af Overgaard Gods’ grovvareaktiviteter i 2023, har Købmandsgaarden nu fået sig en større platform at arbejde på, særligt på Sjælland og Sydhavsøerne.

”Et af Hornsyld Købmandsgaards vækstspor er den grønne linje. Opkøbet af Overgaards’ grovvareaktiviteter gav os god mulighed for at få en bredere platform øst for Storebælt. Vi er klar over, at det ikke er muligt bare at overtage kunder, hvilket vi er meget ydmyge overfor. Netop derfor håber vi, at sådan et arrangement som dette, vil øge gennemsigtigheden og kendskabet til, hvem Hornsyld Købmandsgaard egentlig er, og hvad vi kan tilbyde landmændene” siger salgsdirektør, Claus Damsbo.

Større muligheder for kunderne

“Vi synes, at vi med overtagelsen af Overgaards grovvareaktiviteter, giver kunderne bedre muligheder for at kunne købe hele paletten til den grønne linje: Planteværn, såsæd, tilbud om kontraktavl, køb af smøreolie og landbrugsdiesel. Gødning og kornhandel har som bekendt været hovedparten af de forretninger, der er lavet tidligere.

“Vi ønsker tætte og langvarige relationer og stiler altid efter at lave en handel, der giver værdi for begge parter.” siger Claus Damsbo, der samtidig fremhæver, at udover at være en professionel samarbejdspartner, er holdånd og ordentlighed blandt Købmandsgaardens andre værdier.

“Vi er blevet taget godt imod på vintersæd i efteråret og har leveret pæne mængder såsæd ud – olieforretningen styrkes på ugeplan, det solgte vårsæd er ved at blive kørt ud og vi er så småt ved at tage hul på planteværnssæsonen - alt i alt, er vi tilfredse, men vil naturligvis gerne meget mere – og det håber vi, at vi kan gøre os fortjente til, afslutter Claus Damsbo.

Med fokus på niche

Ved mødet fortæller Købmandsgaarden også om, hvad der gør dem stærke i den danske grovvarebranche. “Vi investerer og udvikler os hele tiden, hvilket er nødvendigt for følge med udviklingen” Til kommende såsædssæson kommer der et farvesorteringsanlæg op på fabrikken i Glostrup, og i Hornsyld arbejdes der på at gøre oprensning af såsæd mere effektiv, via optimering på det eksisterende såsædsanlæg. Ligeledes er man på vej til at færdiggøre et nyt centrallaboratorium og et nyt lager til planteværn, som begge skal stå klar i 2. kvartal af 2024.

Hornsyld Købmandsgaard har et langvarigt samarbejde med de danske møller, og tilbyder herigennem muligheder for produktion af konsumkorn på specialkontrakter, ligesom der via et tæt samarbejde med Meelunie GPI i Hedensted, tilbydes attraktive vilkår på produktion af hestebønner. “Vi har formået at finde flere gode nicher at tilbyde vores dygtige og gode planteavlere, som gerne vil specialisere sig lidt på afgrøder, og som går op i godt landmandskab” nævner Claus Damsbo.

Fortsat rigelige mængder korn til rådighed

De deltagende landmænd kunne efter en introduktion til Hornsyld Købmandsgaard blive opdateret med en aktuel markedsorientering af Jonas Nue Kjeldsen, chef for afgrødehandel. “Vi konstaterer, at der fortsat er rigelige mængder foderkorn og majs fra høst 2023 på det danske marked – ligesom der dagligt tilbydes billigt korn til salg - primært fra Rusland, men også fra vores nabolande” indleder Jonas Nue Kjeldsen.

”Vi konstaterer også, at der sælges billigt tysk korn i Danmark, hvor vi grundlæggende ikke har brug for det – da vi på EU-plan har det dyreste foderkorn i Danmark. Alt i alt presser det prisniveauet på korn. Når det gælder raps, er der ligeledes god forsyning med svingende priser. På høst 2024 er der ikke meget aktivitet – hverken for korn eller raps.”

“Mange afventer salg, med baggrund i den våde vinter og de enorme mængder vand, der fortsat ligger rundt omkring på markerne, og hvilken indflydelse det må få på den kommende høst”, slutter Jonas Nue Kjeldsen.

Den politiske situation i Danmark

Dagen blev rundet af med et eksternt oplæg af tidligere pressechef ved Venstre, Søs Marie Serup, der kom med et spændende indspark omkring den politiske situation i Danmark og blandt andet den omtalte CO2-afgift, som landmændene var meget spørgelystne omkring.

Søs Marie Serup svarede konkret og faktuelt på de mange spørgsmål, og debatten gik frem og tilbage. Konklusionen var dog enstemmigt, at en kommende CO2 afgift langt fra er til fordel for dansk landbrug.

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11