Nyheder

God kvalitet er afgørende

Hornsyld Købmandsgaard A/S er kommet godt i gang med årets høst

Ligesom høsten er afgørende for landmandens økonomi, er høsten på tilsvarende vis basis for næste års regnskab i Hornsyld Købmandsgaard A/S.

Og ligesom det er en travl tid for landmanden, når afgrøderne skal i hus, er høsten også en hektisk og spændende tid på HK.

- Gode kvaliteter i høsten er basis for et godt år i Hornsyld Købmandsgaard A/S. Når landmanden får høstet godt, har vi en god kvalitetsråvare at arbejde videre med, siger salgsdirektør Henrik Hedegaard, Hornsyld Købmandsgaard A/S.

- Nogen tror måske, at vi tjener mange penge på tørring, men sådan er det faktisk ikke. Det koster meget at tørre vådt korn, og det mest optimale for os er at få korn ind med vandprocenter på mellem 14,5 og 17 procent vand. Lidt at tørre på og gode kvaliteter, det er optimalt.

Så snart mejetærskerne brummer på markerne, er der klar til indvejning på Hornsyld Købmandsgaard A/S.


En særlig stemning

Høsten af vinterbyg gik for alvor i gang i anden uge af august, ca. et par uger senere end normalt, hvorefter landmændene gik videre med vinterraps og hvede. Årets travle periode er indledt for landmændene og dermed også på Hornsyld Købmandsgaard.

- Høsten er en spændende tid, det mærkes overalt her på virksomheden. I Agro-afdelingen er stort set alle involverede på et eller andet plan, og mange er med på vagtordningen i forbindelse med indvejning af korn, det gælder lige fra elev til direktør.

- Høsten kommer oven i de øvrige arbejdsopgaver, som jo ikke forsvinder, fordi det er høst. Men vi oplever heldigvis en holdånd, og de fleste synes, det er hyggeligt med et par høstvagter.  Der er en helt særlig stemning, når landmændene ruller ind med deres afgrøder i små og store vogne. Medarbejderne er med på at give den en skalle, og når det hele brænder på, så bliver man og hjælper.

- Det kan være svært at planlægge, for vi er jo 100 procent afhængig af vejrudsigten, akkurat lige som landmændene er det. Når mejetærskerne kører, så er vi der som udgangspunkt. Vi har åbent, når der høstes, og vi vurderer vagtplanen hver morgen.
12.000 tons på en dag

På en rigtig god høstdag tager Hornsyld Købmandsgaard A/S 10-12.000 tons korn ind på sine afdelinger. I 2014, hvor høsten var rigtig god, blev der indleveret i alt ca. 175.000 tons korn og raps i hele HK, og i år forventes der lidt mindre, omkring 160.000 ton.- Samlet set har vi på alle vores afdelinger kapacitet til 140.000 tons, og vi kan tørre i alt 300 tons i timen, siger Henrik Hedegaard.

Han tilføjer, at der på alle afdelinger er gode forhold for indvejning som sikrer, at landmændene kun sjældent skal holde i kø for at få indvejet og læsset af.

På laboratoriet tages der analyser af årets kvalitet, som er basis for afregningen, og her ses der på vandprocent, vægt, olieindhold i raps, samt protein i maltbyg og hvede.


Svingende udbytter

Henrik Hedegaard melder om store variationer i udbytterne i vinterbyg og raps, mens der i skrivende stund ikke er kommet de helt store mængder hvede ind.

Hvede er den absolut største afgrøde med omkring 70.000 tons, hvorefter foderbyg, maltbyg og raps kommer. Der indleveres også rug og havre samt triticale.

- Vi håber på en rimeligt koncentreret høst med nogle gode lange høstdage. Det er bedre, at der er tryk på i stedet for at landmanden skal køre om kap med vejrudsigten og ”stjæle” høsten mellem bygerne.

- Når det går godt, er høsten en sjov og positiv tid, som vi alle nyder. Når landmændene er glade, er vi også glade, konstaterer Henrik Hedegaard.

På en stor høstdag modtager Hornsyld Købmandsgaard A/S samlet set omkring 10-12.000 tons korn.

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11