Følbørnehaven

Mit navn er Birgitte Thomsen Linnet, jeg er 30 år og gift med Michael. Sammen har vi to skønne børn, Megan på 3 og Benjamin på 1.

I december måned 2015 købte vi vores dejlige lille bondegård i Vonge, med i alt 10 HA jord.Siden har alting taget fart, og vi er langt fra færdige med at udvikle og udleve vores ideer og drømme endnu.

Det hele begyndte dengang ridningen var min levevej. Jeg stiftede tilbage i 2012 virksomheden "by Linnet Horses", og i samme omgang oprettede jeg min facebookside ved samme navn.

Navnet har hængt ved og har gennem årene fulgt mig i min færden med hestene.

Dengang handlede mit liv mest om konkurrencer og livet på landevejen med hestene, siden har virksomheden og facebooksidens indhold skiftet karakter i takt med mit liv. I dag er jeg ikke kun rytter men også mor, gårdejer, hobbyavler og følbørnehaveejer.

Jeg har for nyligt stiftet det, der har fået navnet "By Linnet Horses Følbørnehave" og facebooksiden omhandler nu alt, hvad der rører på sig på vores lille gård, lige fra følbørnehave, fodring, stævneaktivitet, byggeri, ungheste, træning, min hestetossede datter og hendes pony Lucas, mv.

Ideen til følbørnehaven opstod allerede i 2014, da vi begyndte at kigge efter gård. Jeg var på daværende tidspunkt selv gravid og havde også netop ifolet min pensionerede konkurrencehest for anden gang.

Jeg har altid haft ungheste som mit fokusområde, så da avl kom ind i billedet blev tanker hurtigt til ideer der kom på tegnebrættet.

Siden vi købte gården er stort set alle weekender og aftner blevet brugt på renovering og byggeri. I år 2017 stod den nye løsdriftstald og grobunden for følbørnehaven således færdig. Et projekt jeg er stolt af da jeg selv har designet, den og min mand  har stået for hele byggeriet helt fra bunden.

Jeg har som tidligere nævnt altid haft en særlig interessere for de unge heste, og da jeg pludselig stod med min avlshoppes første afkom, blev jeg helt naturligt interesseret og nysgerrig i betydningen, af føllets opvækst og udvikling.

Jeg har gennem årene læst, snakket med avlere,  fodereksperter og gjort mig mine egne erfaringer, og dette danner i dag grundlag for mit valg af faciliteter og foder i min følbørnehave.

Af faciliteter tilbyder jeg følbørnehave i løsdriftstald, opdelt efter alder. Hestene har store folde -sommerfoldene endnu større end vinterfoldene.

Der er i øjeblikket 13 føl / plage i følbørnehaven og der er rift om pladserne.

Vinterfoldene er drænede og grusbelagt foran løsdriften, alt sammen for så vidt som muligt, at undgå mug og andre udfordringer som kan forekomne i kontakt med jordbakterier.

Ligeledes har løsdriften i hver afdeling to ind og udgange således hestene altid har nemt ved at finde en vej ud og ikke kommer i karambolage med hinanden. Heste er flugtdyr og det skaber derfor tryghed, ro og minimerer chancen for skader.

Løsdriften er forsynet med frostsikre vandkopper med cirkulation så hestene uanset vind og vejr altid har adgang til friskt vand. Hestene har ligeledes altid adgang til ad libitum kvalitets wrap på den tilstødende fodergang, hvor stråfoderet står tørt og rent så det bedst muligt bibeholder  sin kvalitet efter åbning.

Sværest, forstået på den måde at der er mange meninger om emnet, men i mine øjne også vigtigst af alt, fodrer jeg mine føl og ungheste alene med en vitamin/mineral blanding, som kun indeholder alt det, der betinger en korrekt vækst hos føl og ungheste.

Det er vigtigt for mig, at føllene har en så naturlig vækst som muligt, og derfor også en så naturlig fodring som muligt.

Det er min erfaring at en kombination af ovenstående fungerer perfekt. Jeg er fan af pillefoder, da det er nemt og støvvenligt og jeg har ladet mig fortælle at müsli blot er udviklet for menneskets øjes skyld og ikke andet.

Men... der er jo aldrig regler uden undtagelser, og det sker at jeg får/har en hest, som af den ene eller anden årsag har brug for ekstra kalorier.

Her har jeg valgt at lytte, til de bekendte og garvede avlere jeg kender, og derfor tilbyder jeg disse heste et tilskud af noget så simpelt som dampvalset byg- som de siger "byg gør tyk".

Efter byg er valset og varmebehandlet er det lettere optageligt for hestene og har den ønskede effekt af tilførsel af kalorier, samtidig med at det er prisvenligt.

Alt mit foder handler jeg med stor tilfredshed lokalt hos Hornsyld Købmandsgaard og får det bragt direkte til døren - den service tilbyder de også.

Jeg fodrer med vitamin og mineral blandingen, Golden Mineral, fra Eggersmann som de har "danskificeret" efter danske standarter. Byggen er ligeledes dampvalset, behandlet og pakket hos dem selv.

For mig er det desuden guld værd, at jeg hos Hornsyld Købmandsgaard, lokalt kan købe alverdens hesteartikler lige fra rideudstyr, hegnsartikler, græsfrø og foder når jeg lige står og mangler.

Hjemme hos os bruger vi f.eks. store mængder hestebolcher (25kg sække) og der går jo ikke at løbe tør... Det er dyrt i drift med en hestetosset 3 årig 😊

Hvis du har lyst, er du meget velkommen til at følge mig på facebook via “By Linnet Horses”. Her kan du læse meget mere om mit liv med hestene på vores lille gård.

De bedste hilsner

Birgitte Linnet

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11