Nyttige tips til græsningssæsonen

At sætte sin hest på sommerfold giver ikke kun næringsstoffer til hesten, men betyder også motion, social kontakt og den mest naturlige adfærd og indtag af grovfoder. Ideelt – skulle man tro, men desværre ikke helt så rosenrødt i virkeligheden.

Man kan desværre ofte finde heste, der går på en græsmark, der er beregnet til køer.

Det giver de udfordringer, at køer har behov for et større proteinindtag, flere næringsstoffer og de kan tåle meget mere sukker.

Når heste går på græs, der er beregnet til køer, kan det resultere i problemer som fedme, forfangenhed, kolik, fordøjelsesproblemer samt leverproblemer og alt dette kan skyldes uhensigtsmæssige græsmarker.

Set i lyset af overstående udfordringer bør man nøje overveje, hvor man sætter sin hest på græs.

Nogle heste og ponyer har stor glæde af at gå på sommerfold og andre skal have begrænset adgang til både mængden af græs og forskellige typer af græs.

For eksempel indeholder nyt kort græs meget mere fruktan (plantesukker) end et langt og udvokset græs.

Et højt indhold af fruktan øger risikoen for forfangenhed. Hvor længe en hest kan være på græs, afhænger af hestens huld, arbejdsbyrde, græstype, næringsindhold og energiindholdet i græsset.


For at du og især din hest kan gå en god græsningssæson i møde, er her et par nyttige tips!

  • Forbered din hest omhyggeligt før græsningssæsonen for at sikre, at din hests tyktarm har vænnet sig til det protein- og sukkerrige græs. Start med at indgræsse din hest i perioder på bare ti minutter på frisk græs, og derefter hæve tiden lidt hver dag over en periode på omkring 2-3 uger. Før du lukker hesten på fuld græs bør græsset være mindst 10 til 15 cm højt (først her er fruktan indholdet mindsket.)
  • Hvis det er muligt, så giv din hest grovfoder før græsning, det sikre at hesten ikke er alt for sulten og sluger alt græsset. Det kan også have den fordel at reducere risikoen for fordøjelsesproblemer efter en langvarig fodringspause. OBS! Giv aldrig hesten kraftfoder før tilvænning på nyt frisk græs.
  • Hold dit græs rent! Kontrollér regelmæssigt for giftige planter og indsaml hestepærer regelmæssigt for at undgå orme angreb.
  • Græsset kan sjældent dække hele hestens behov for mineraler og sporstoffer, så husk at afstemme hestens mangler med en mineralblanding.
  • Sørg for at dine heste altid har rigeligt frisk drikkevand.

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11