Vil være blandt de bedste

Stald Heiline ved Odder har leveret adskillige topheste i dressuren, og ejerne går ikke på kompromis i avlsarbejdet

Ambitionerne er høje og målet klart. Stald Heiline vil være blandt de bedste, og lige nu formår det lille stutteri at matche de store, når det gælder dressurheste, der kan gøre sig gældende på internationalt topplan.

- Vi er meget selektive i vores avlsarbejde, vi sorterer kraftigt og vi vil kun have det bedste af det bedste. Vi er åbne over for kritik og vi kan tåle kritik, men i bund og grund er vi nok selv vores største kritikere, siger Heine Bonde Mikkelsen, der driver stutteri Heiline i Ørting ved Odder sammen med Line Jensen.

De to har dannet par, siden de begge arbejdede professionelt med heste i Tyskland som unge. De blev ført sammen af heste og ridning, og heste har været omdrejningspunkt i begges tilværelse siden de var børn – og er det stadig.

Parret driver Stald Heiline i Ørting ved Odder med seks-otte DV avlshopper, og de har desuden 15 private heste opstaldet, som de passer. Lejerne kan benytte sig af deres ridehus og ridebaner, og de kan få undervisning.

Hotmix på toppen

Toppen af kransekagen for Stald Heiline har indtil videre været otte-årige ”Heilines Hotmix”, som er en af de bedste i Danmark.  Han er opdrættet af Stald Heiline og ejes  i dag af exam. berider Crina Cassøe Krüth, der driver CK Dressage i Hobro og Casper Cassøe, der er direktør på Vilhelmsborg.

Dressurhesten fik for alvor sit gennembrud i 2014, hvor han sejrede i Prix. St. Georg ved Blue Hors Dressage Festival, og senere vandt han både MA og Prix St. Georg ved et landsstævne. Han fik også sin internationale debut i tyske Hagen, hvor det blev til en fjerdeplads i Prix St. Georg special.

- Han er den meste vindende otte-års vallak i Danmark, og han klarer sig fantastisk helt op til de internationale topklasser. Det betyder utroligt meget for os, at vi har opdrættet en hest som ”Hotmix”, der har de helt enestående evner i dressuren kombineret med udstråling og et godt udseende. Han har givet os alt i reklame, fortæller Line.

Stald Heiline har adskillige andre succeser, og har avlet flere føl, der har vundet på følskue. De har haft hingste med til hingstekåring i Herning og til egnethedstester med flotte resultater og de har solgt heste til udlandet, bl.a. til Dubai.

- Vi samarbejder med CK Dressage, som uddanner de af vores heste, der har det store potentiale, og vi har et enestående samarbejde, siger Heine.

- Vi har ingen hingste, vi plukker de bedste avlshingste ud, som vi benytter til vore hopper. Hingstene sælges som føl på auktion eller klargøres til hingstekåring i Herning. Vi vil ikke selv have hingste, vi føler ikke, vi har råd til at lege med i den verden, siger parret.

Hendes fødegård

Stald Heiline har hjemsted på Lines fødegård i Ørting, som parret overtog i 2004. Hendes far, Frode Jensen, har opdrættet Dansk Varmblod og har avlet adskillige topheste gennem årene, og der avles fortsat på de gamle stammer herfra.

- Jeg har redet siden jeg var fem år og har altid taget del i arbejdet med hestene og interesseret mig for avlsarbejdet.

- Min far havde omkring 20-30 heste, og gennem mange år har der været rideskole her på stedet, fortæller Line, der som ung har redet og arbejdet på stutteri i Tyskland.

- Line har altid fulgt avlsarbejdet og taget del i dagligdagen med hestene, og hun kender alle de gamle hoppestammer og har nærmest fået det ind med modermælken. Hun er et omvandrende leksikon, når det gælder heste og opdræt, og det betyder rigtigt meget for os, siger Heine og understreger betydningen af at have en god sparringspartner.

- Det betyder alt, at vi er to om det, når de store beslutninger skal tages, for ofte står der jo rigtigt meget på spil, siger han.

Startede med Silas

Heine stammer også fra Odder, men i modsætning til Line er han ikke opvokset i en hesteinteresseret familie.

- Da jeg var dreng, læste jeg bogen ”Silas og den sorte hoppe”, som jeg var fuldstændig optaget af.  Den bog blev ligesom starten på det hele. Der var ingen i min familie, der interesserede sig for heste og ridning, bortset fra min morfar, der var landmand. Han hjalp mig, og jeg fik min første pony som ni-årig, fortæller Heine, der bevarede interessen, da han blev teenager.

- Jeg fik interesse for konkurrenceridning, og jeg begyndte at ride på Skårup Overgaard ved Skanderborg, hvor jeg fik undervisning.

Heine kom i lære som berider i Aabenraa som 16-årig, og var senere i Herning, Fredericia og Skanderborg som beriderelev. I 1995 rejste han til Hannover, hvor han fik arbejde i en salgsstald med avl og klargøring af hingste.

- Jeg red 17 heste om dagen, og jeg tog aktivt del i avlsarbejdet og var med til kåringer, følskuer og andet. Det var et meget anerkendt sted, og jeg lærte en masse og blev meget bevidst om, hvor de gode heste kommer fra – og hvilket stort arbejde, der går forud for at skabe heste på topplan.

Samarbejde om foder

Ud over ridningen og avlsarbejdet var Heine samtidig meget optaget af fodring og pasning af dyr. Så da han vendte hjem til Danmark igen som berider, besluttede han sig for også at tage landmandsuddannelsen.

- Betydningen af den korrekte fodring var noget, der fangede mig, og jeg tog på landbrugsskole og blev faglært landmand. Den dag i dag har det stor betydning for mig, at jeg har fået denne del med, siger Heine, der er glad for kombinationen af ridning, pasning af dyrene og korrekt fodring.

- Det spiller en kæmpe rolle i avlsarbejdet, at man er opmærksom på korrekte fodring, siger han.

Han benytter et specialdesignet foder, Cool Fiber Pellets, der har et lavt stivelsesindhold og er uden havre.  Det indeholder soja, som giver energi, og det indeholder magnesium, der er godt for højtydende heste samt E-vitamin, som er godt for musklerne.

- Det er en fuldfoderblanding, der er god til det hele, vi bruger den til både avlshopper, plage og rideheste, fortæller Heine, der kommer med input og ønsker til Hornsyld Købmandsgaard A/S, som producerer foderet.

- Vi tilsætter desuden Golden Mineral, som kan nedsætte fodermængden samtidig med at normtallene opretholdes.  Det er meget koncentreret og det er et godt supplement.

- Jeg er glad for det samarbejde, vi har med produktkonsulent Jeanet Schelde Petersen, der også fungerer som rådgiver på området, det betyder utroligt meget. Foder kan være lidt af en jungle, og det er vigtigt, at vi kan samarbejde om at finde frem til de mest optimale løsninger, siger Heine.

Har begge arbejde

Da Line og Heine overtog gården med 20 hektar i 2004, havde de været i gang på stedet i en periode, hvor de drev deres egen salgsstald.  De byggede stille og roligt deres eget stutteri op, sideløbende med at de begge passede deres arbejde.

Line driver tøjbutikken ”Anna og Søs” i Odder sammen med sin søster, og Heine arbejder som nattevagt på en institution.

Line kører regnskabet og hjælper til i weekenden.

- Jeg går mere op i avl end dressur, men jeg rider næsten hver dag, siger Line, der har en hest, der er ved at være klar til MB Dressur.

Vores livsværk

Parret har tre børn, Magnus på otte år, syv-årige Andreas og Linea, der er fem år.

- Vi har en travl hverdag, og sommetider kunne vi godt tænke os en lidt mere rolig tilværelse. Vi har mange bolde i luften i hele tiden. Men det er dét, vi vil og dét, der driver os. At avle og vise hestene frem og se, hvor langt, de kan nå.

- Det her, det er vores livsværk. Vi kan lide udfordringer, vi har indrettet tilværelsen, som vi ønsker det, og vi er med årene blevet bedre til at prioritere, lyder det fra Line og Heine.

De har to gode hjælpere i stalden, Mette Marie og Maria, der er deltidsansatte og har arbejdet for dem gennem mange år.

- Det er utroligt vigtigt at have gode og trofaste hjælpere, som man kan stole på, siger Heine, der har 20 heste på fold hver dag og også finder tid til at undervise.

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11