Kvægstald præcist som ønsket

Som blind er der specielle behov til de bygninger, man færdes i - HK-Haller sørgede for, at Bent Nørgaard Kjær fik ny kvægstald, som lever op til det, han har brug for

Da Bent Nørgaard Kjær i Østbirk skulle have opført en ny kvægstald efter brand, var der rigtigt mange forhold, der skulle tages stilling til. Ikke mindst fordi han er blind, og derfor har særlige behov til de omgivelser, han færdes i hver dag.

Han valgte at sætte Hornsyld Købmandsgaards hal-afdeling, HK-Haller, på opgaven, og det har han ikke fortrudt.

Bent Nørgaard Kjær (t.v.) i den nye løsdriftsstald, som er projekteret af Hans Bank Olesen (t.h.) fra Hornsyld Købmandsgaards halafdeling, HK-Haller.

- Det har været et rigtigt godt forløb, hvor jeg har fået god og professionel hjælp, og jeg har fået lige præcist den overskuelige stald, jeg gerne ville have. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Hornsyld Købmandsgaard, siger 52-årige Bent Nørgaard Kjær, der driver landbrug på Kongevej i Purup ved Østbirk.

Han har netop taget en ny løsdriftsstald til 20 Simmentaler-køer plus opdræt i brug. I forbindelse med den nye stald på 460 kvadratmeter er der samtidig taget en ny foderlade af tilsvarende størrelse i brug.

Stalden brændte

Som dreng var Bent svagtseende, og da han var omkring 20 år, forsvandt hans syn helt. Han arbejdede på gården hjemme hos sine forældre, og da hans far døde i 1993, drev han kvægbruget med malkekøer videre sammen med sin mor sin mor og med hjælp og støtte fra sine tre søskende, som alle bor i omegnen. I dag ejer han selv landbruget, hvortil der hører 18 hektar.

- Jeg har altid været glad for at arbejde med køer, det har jeg gjort hele mit liv, og det trives jeg godt med. Det er en del af min tilværelse, og jeg kan ikke undvære den daglige kontakt med dyrene, fortæller han.

Den 21. december 2014 blev der vendt op og ned på alting på gården og for familien, da der opstod brand i laden.  Alle dyrene kom ud af stalden, men alt var ødelagt, der kunne ikke malkes, der var ingen foder, igen halm og staldanlægget fungerede ikke. Alle dyrene blev nødslagtet den 22. december 2014.

- Det var en hård omgang, men det stod ret hurtigt klart for min familie og mig selv, at vi skulle have bygget en ny stald op, fortæller Bent, der besluttede at skifte fra de ca. 20 malkekøer til ca. det samme antal ammekøer. Med opdræt i alt ca. 50 dyr.

Tillidsfuldt samarbejde

Bent og hans familie gik med det samme i gang med at planlægge opførsel af en ny stald, og det stod ret hurtigt klart, at det skulle være med kødkvæg i stedet for malkekvæg.

- Vi forhørte os flere steder, og vi fornemmede ret hurtigt, at vi kunne få et godt samarbejde med Hornsyld Købmandsgaard. De tog opgaven seriøst, de arbejdede hurtigt med tingene og vi fik en pris med det samme. Det var det sted, vi kunne få mest for pengene, vurderede vi.

- Jeg har fået en velfungerende stald og foderlade, siger Bent Nørgaard Kjær (t.h.), der her ses foran stald og foderlade sammen med Hans Bank Olesen (t.v) fra hal-afdelingen i Hornsyld Købmandsgaard.

- Efterfølgende har vi haft et godt samarbejde og en god byggeproces, hvor der hele tiden har været styr på tingene. Håndværkerne har været selvkørende, der har været en god tillid og alt hvad vi har ønsket og efterspurgt, er blevet behandlet på en god måde.

Det har været bygningskonstruktør Hans Bank Olesen, der har stået for projektet, som blev taget i brug den 29. oktober 2015. Han har stået for projektering, planlægning og gennemførsel af byggeriet, herunder at indhente tilbud samt byggestyring.

- Helt fra start har vi tænkt ind i det samlede projekt, at det skulle være en stald og en foderlade, der er enkelt og logisk indrettet, så det kan fungere bedst muligt for Bent. Det fornemmer jeg, at vi i fællesskab er kommet godt i mål med, siger Hans Bank Olesen.

En lettere hverdag

Efter mange år med malkekøer i bindestald er dagligdagen nu blevet lidt nemmere for Bent. Kødkvæg-besætningen går i den store løsdriftsstald med gardiner i siderne, som gør at der kommer masser af lys og luft ind.

- Det hele er meget praktisk indrettet. Når jeg lukker for køerne i fangegitter, kan jeg gå ind og færdes tæt på dem, og jeg mærker på hårlag, huld og yver, om alt er, som det skal være. Dyrene, som er meget rolige, bindes op to gange om dagen, og jeg kan hurtigt fornemme, om alt er i orden, når jeg træder ind i stalden, fortæller Bent, der er glade for omgangen med de rolige dyr.

Foderladen ligger i direkte sammenhæng med stalden, og det gør det let og praktisk at fodre. Om sommeren er dyrene på græs, og Bent sørger selv for, at hegnene er i orden.

- Det har jeg altid været vant til, og er der noget, jeg ikke kan klare, har jeg jo min familie og gode naboer, der er flinke til at hjælpe.  Det er derfor, det kan lade sig gøre, og med den nye stald er det daglige arbejde blevet lettere og mere systematisk, siger Bent.

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld
Tlf: 75 68 73 00
Direkte tlf. Trælasten: 75 68 77 22
Fax: 75 68 76 41
Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11