Fodring af ældre heste

Stadig oftere ser man seniorhesten som en aktiv del af hesteholdet, dels som rideheste eller som legekammerat og ”læremester” for ungheste. Det er således sjældent at se seniorhesten som en fuldgyldig pensionist.

Generelt betegnes en hest fra ca. 20 års alderen som en senior. Selvom de stadig er stærke og bruges i ridning, ændres hestens metaboliske processer mærkbart. De første synlige tegn på ændringerne er en kedelig pels, afmagring eller adfærdsmæssige problemer. For at få glæde af sin hest så længe som muligt, er det vigtigt at kompensere hesten for disse ændringer med en speciel fodring.

Det mest almindelige problem - tænderne
Er tænderne i orden, foretrækker den gamle hest grovfoder og kraftfoder. Hvor det er muligt, vil græsning være det bedste for de ældre heste. Græsset bliver spist i små letfordøjelige portioner som indeholder mange vigtige proteiner, vitaminer og mineraler. Desværre kan der være langt imellem ældre heste med gode tænder, hvis hesten har dårlige tænder kan det være en udfordring at få finfordelt foderet ordentligt inden det kommer i mavesækken. Fordøjelsesproblemer, forstoppelse og kolik kan være en konsekvens heraf. Sørg for regelmæssig tandkontrol og rigelige mængder af godt grovfoder. Hvis hestens tænder er meget dårlige kan man med fordel anvende Heu Cubes.


Koldt og vådt vejr om vinteren gør de gamle heste gamle
Gamle heste har brug for flere næringsstoffer end deres yngre kammerater. Hud, hår og fedtlag er ikke længere så effektiv som hos yngre heste. De ældre heste har lettere til at fryse. For at kompensere sætter den gamle hest længere pels, for bedre at kunne modstå temperaturer under frysepunktet eller for den kolde regn. Pelsskiftet kan understøttes positivt af EMH (blanding af planteekstrakter taget fra meget effektive urter, der er blevet fermenteret af mikroorganismer).
Den gamle hest motioneres oftest i en utilstrækkelig grad, der ikke gør det muligt for den at fastholde muskelmassen.
Grundet det øgede behov for energi om vinteren, anbefales det at øge mængden af energi i foderet med 20 %. Hø/wrap er det ideelle foder, der kan omdannes til varme, uden at belaste fordøjelsessystemet for meget. Derfor bør der i den kolde sæson (såfremt hestens tænder er gode) fodres med masser af hø/wrap, gerne ad libitum, men mindst 1,5 kg hø/wrap pr 100 kg kropsvægt.


Styrk immunforsvaret
Ændringerne i det metaboliske system afspejles især i hestens immunsystem. Ældre heste er generelt mere modtagelige overfor sygdomme og kommer sig generelt dårligere. Anvendelsen af EMH fremmer udviklingen i fordøjelseskanalen og stimulere det lokale immunsystem i tarmen. EMH er baseret på fermenterede urter, der alle har en gavnlig effekt på de mikrobielle faktorer i hestens fordøjelsesapparat. Der opnås en bedre tilgængelighed af næringsstoffer og fodereffektiviteten optimeres. Hesten bliver mere modstandsdygtig.

Fodring i praksis
Kraftfoder med hydro termisk eller expanderet korn og protein af høj kvalitet kan anbefales i den grundlæggende fodring. Behandlingen af kornet øger fordøjeligheden og der opnås et bedre velvære hos hesten. På grund af de øgede ernæringsmæssige behov er det normale foder ikke længere tilstrækkelig. Et særligt senior foder anbefales. Seniorfoder er sammensat til det behov en ældre hest har og vi anbefaler Eggersmann EMH Senior Müsli. Det er vigtigt at calcium - fosfor forholdet 1,5 til 2: 1, overholdes strengt. For meget calcium kan ved ældre heste forårsage dannelsen af blæresten!


Det rigtige koncept
Gamle heste bør fodres mindst 3 gange om dagen i små mængder. Om vinteren skal der være rigeligt grovfoder tilgængeligt. Gamle heste har brug for masser af frisk luft, tilstrækkelig motion og opmærksomhed. Vær særlig opmærksom når der omstilles fra stald til græs og omvendt. Mave-/tarmfloraen omstiller sig langsommere hos ældre heste og der er risiko for diarré. Et skifte bør gøres langsomt og muligvis understøttes ved tilsætning af EMH. Spørg din foderkonsulent til råds ved vægttab. Årsagen til vægttab kan være sygdomme, der kræver en særlig behandling.

Artikel: Andrea Everding – Eggersmann.

For spørgsmål omkring fodring kontakt vores konsulent, Jeanet Schelde – Tlf. 72147083 eller Trine Porsgaard Hansen Tlf. 72147025

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11